Amstrad CPC 464

1984 yılında piyasaya çıktığında, birçok kişinin hayallerini süslemişti. Neden mi? Çünkü bu bilgisayar, hem renkli hem de yeşil monitör seçeneğiyle geliyordu. Ayrıca kendi içinde kaset sürücüsü de vardı. Yani oyun oynamak istediğinizde, sadece kaseti takıp play tuşuna basmanız yeterliydi. Tabii kasetin yüklenmesi biraz zaman alıyordu ama olsun, sabır her şeyin anahtarıydı.

Amstrad CPC 464

Merhaba, bugün sizlere Amstrad CPC 464 adlı bir efsaneden bahsedeceğim. Bu bilgisayar 1984 yılında piyasaya çıktı ve Avrupa'da çok popüler oldu. Neden mi? Çünkü bu bilgisayar hem renkli hem de yeşil monitör seçeneği sunuyordu. Ayrıca klavyesinin içinde bir kaset sürücüsü de vardı. Böylece oyun oynamak veya program yazmak çok kolaydı.

Amstrad CPC 464, Zilog Z80 işlemciye sahipti ve 4 MHz hızında çalışıyordu. Belleği ise 64 KB idi. Grafikleri ise Motorola 6845 çipi üretiyordu ve 3 farklı ekran modu vardı. Bunlar:

- Mod 0 - 160x200, 16 renk
- Mod 1 - 320x200, 4 renk
- Mod 2 - 640x200, 2 renk

Ses ise General Instruments AY-3-8912 ses çipi ile sağlanıyordu ve 3 ses kanalı ve 8 oktavlık bir ses aralığı sunuyordu. Dahili bir hoparlörü vardı ve ses seviyesini ayarlayabiliyordunuz. Daha sonra çıkan modellerde kulaklık girişi de eklenmişti.

Amstrad CPC 464, kendi işletim sistemi olan AMSDOS'u kullanıyordu ve CP/M uyumlu programlar da çalıştırabiliyordu. Bu bilgisayarla hem eğlenebilir hem de iş yapabilirdiniz. Piyasada çok sayıda oyun ve uygulama yazılımı bulunuyordu.

Ayrıca düşük fiyatı, yüksek çözünürlüklü metin ve grafik yetenekleri ve CP/M yazılımlarını çalıştırabilmesi nedeniyle iş kullanıcıları için de cazipti. Bu da geniş bir uygulama yazılımı seçeneği sunmasını sağladı.  

Amstrad CPC 464, geliştirilirken 'Arnold' kod adını taşıyordu ve Amstrad'ın ilk ev bilgisayarıydı. Toplamda yaklaşık 2 milyon adet satıldı ve Amstrad'ın diğer bilgisayar modellerinin de temelini oluşturdu.

Bu bilgisayarın ardından Amstrad, CPC664 ve CPC6128 gibi diğer modelleri de piyasaya sürdü. Ayrıca daha sonra CPC464plus ve CPC6128plus gibi donanım güncellemeleri içeren modeller de üretti ancak bunlar çok başarılı olamadı.

Amstrad CPC 464, benim çocukluğumun bilgisayarıydı ve onunla çok güzel anılarım var. Siz de bu bilgisayarı deneyimlemek isterseniz, internetten emülatörlerini bulabilirsiniz. Bu bilgisayarın tarihine tanıklık etmek isteyenler için harika bir fırsat.

Sizlerden de bu bilgisayarı hatırlayanlar veya merak edenler varsa, yorumlarda bana yazabilirsiniz.